2015-07-16 19:55:46• hírek • Szatmár.ro

Három hónapos a ritka maki bébi

Ritka félmajom, sárgaszakállas maki született a Nyíregyházi Állatparkban. A Magyarországon csak Nyíregyházán élő tenyészcsapat igen eredményes, hiszen minden évben születik utód. A kicsivel már 6 tagot számlál a különleges maki csapat.

A 3 hónapos kölyök 130 napi vemhesség után született s míg eleinte anyja hasába s hátába kapaszkodva töltötte mindennapjait, most már egyedül mászik, s ismerkedik a külvilággal. A kis, hímivarú állat igazi akrobata, többnyire  a lombok között tartózkodik  és már kóstolgatja a szilárd takarmányféléket is, ami zöldségekből, valamint édes gyümölcsökből és levelekből áll.

Az apróságot az állatpark vendégei testközelből is láthatják, hiszen ez a csapat is a maki erdőben él, ahol a látogatók beléphetnek az állatok közé, ráadásul ott keresztülhaladva láthatják a kis elefántot is, hiszen az elefántborjú, mamájával közvetlenül a makik szomszédságában él.

A sárgaszakállas makik a barna makik családjába tartoznak, ott külön alfajt képviselnek. Latin nevük (Lemur fulvus mayottensis) sok mindent takar, így a mayottensis kifejezés arra utal, hogy természetes élőhelyük a Madagaszkártól mintegy 400 kilométerre található Mayotte-szigeten található.

Gyűjtőnevük, a Lemur pedig a lemures (szellemek) szóból származik, mivel az egykori, első európai felfedezők szellemeknek hitték őket és a többi maki félét, a lombok sötétjében ugyanis csak a kiáltásukat hallották és rikító sárga szemeiket látták.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: